Omschrijving: 
Uitbreiding gelijkvoers en verbouwing dakverdieping
Opdrachtgever: 
Breevast nv
Status: 
uitgevoerd
In samenwerking met: 
Arcade en Van Reeth
Projectarchitect: 
Anne Gorlé
Ligging: 
Antwerpen
Uitvoering: 
2016

BP-gebouw, verbouwingen

(uitgevoerd door Anne Gorlé als projectarchitect in opdracht van Steenmeijer Architecten)

Naast de gevelrestauratie werden ook twee verbouwingen gerealiseerd.

Oorspronkelijk voorzag het ontwerp op het gelijkvloers een inkompartij aan de ene zijde van de centrale kern en een conferentiezaal aan de andere zijde; het geheel dwars op het grondplan van de bovenbouw ingeplant. De conferentiezaal werd uiteindelijk niet gerealiseerd. Enkel de fundering, de vloerplaat en de aanzet van de kolommen werd uitgevoerd.

In 2016 werd het ontbrekende deel van het ontwerp voor het gelijkvloers alsnog gerealiseerd volgens de originele plannen van de architecten Stynen, De Meyer en Reusens.

De verbouwing sluit zo dicht mogelijk aan bij het oorspronkelijk ontwerp, zowel naar de geest als naar volume en materiaalgebruik. Het materiaalgebruik en hun uitzicht zijn identiek aan de originele materialen. De oorspronkelijke detaillering van de bestaande inkom op het gelijkvloers diende als uitgangspunt voor de vormgeving van de nieuwe gevels, het buitenschrijnwerk, de zonnewering, de vloer- en plafondafwerking, enz.

Ook de bovenstructuur werd begin jaren '60 niet uitgevoerd zoals origineel voorzien. Oorspronkelijk was de dakverdieping ontworpen als ontspanningsruimte voor personeel en directie van BP, elk met bijhorend dakterras en uitzicht op de haven en de stad. Uiteindelijk zou de dakverdieping kleiner uitgevoerd worden dan voorzien. De technische (13e) verdieping werd vergroot en aldus in oppervlakte gelijk aan die van de 12e verdieping.

In 2016 werd de bovenstructuur verbouwd volgens de originele plannen van de architecten Stynen, De Meyer en Reusens. De twaalfde verdieping werd vergroot en is nu een volwaardige dakverdieping geworden met een prachtig dakterras. De dertiende verdieping werd verkleind en ligt nu volledig binnen de langse dakliggers. Zo komt het geheel van de dakliggers duidelijker en eleganter tot uiting.