Omschrijving: 
beheersplan, exterieur- en interieurrestauratie
Opdrachtgever: 
Ultrium
Status: 
dossier ingediend voor aanvraag erfgoedpremie
In samenwerking met: 
bold architecten
Projectarchitect: 
Anne Gorlé
Liesbeth Lacroix
Ligging: 
Antwerpen

Confiserie Roodthooft

De margarinefabriek met woonhuis werd opgericht omstreeks 1905 naar ontwerp van de architecten Rosseels en Coninck-Westenberg. Albers Creameries Limited behoort tot de belangrijkste gezamenlijke realisaties van beide architecten die maar kort geassocieerd waren.

Het woonhuis met fabriek is een belangrijke Art Nouveau realisatie. Bedoeld als publicitair uithangbord voor het bedrijf, verwijst het geveldecor van overwegend boterbloemen naar de geproduceerde margarine. Ook de koetspoort met typisch art-nouveaupatroon is opmerkelijk.

Sinds 1937 (tot 2017) was hier Confiserie Roodthooft gevestigd, een bedrijf opgericht in 1925 en vooral bekend als producent van de Caramella Mokatine.

In 2017 nam Confiserie Roodthooft de beslissing om het bedrijf te verhuizen naar Turnhout. De overname van een Duits bedrijf heeft voor schaalvergroting gezorgd en de site in de Lange Leemstraat is te klein voor de geplande uitbreiding. 

De site werd te koop aangeboden en gekocht door Ultrium Development met het doel om er kantoren en appartementen te realiseren met aandacht voor de historische waarden en voor kwalitatief wonen en werken aan een woonerf in de binnenstad. Patine Architecten staat in voor de restauratie van het beschermde woonhuis met bijhorende fabriek.