Omschrijving: 
beheersplan en gevelrestauratie
Opdrachtgever: 
AGVespa
Status: 
dossier in opmaak
Projectarchitect: 
Anne Gorlé
Ligging: 
Antwerpen

Zwemschool

Het schoolcomplex is een ontwerp van architect Emiel Van Averbeke en werd opgericht als lagere meisjes- en jongensschool en kindertuin, met zwembad, publieke stortbadinrichting en openbare bibliotheek. De uitvoering in twee fasen dateert van 1935-1941. De lagere school werd in de wijk Luchtbal opgericht om er de buurtkinderen onderwijs te verschaffen. Het schoolcomplex beslaat het volledige bouwblok tussen Quebec-, Boston- en Montrealstraat en Generaal Simondslaan.

Het scholencomplex is opgebouwd uit balkvormige vleugels van één of twee bouwlagen onder een plat dak en omsluit twee inpandige speelplaatsen.

Het hier toegepaste romantisch kubisme met zijn betonnen skeletstructuren, kenmerkende gele baksteengevels, sterke horizontale markeringen en verzorgde detaillering werd voornamelijk beïnvloed door de architectuur van de Nederlandse bouwmeester Willem Dudok.

Patine Architecten werkt aan de opmaak van een beheersplan en een dossier voor de gevelrestauratie van dit bijzondere interbellum schoolgebouw.